Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen besøger i dag Klimafonden Skive som en del af hans rundtur i det midtvestjyske, hvor han blandt andet også mødes med Thise Mejeri og de 7 midtvestjyske borgmestre. Med sig til besøget har han folketingskollegerne Erling Bonnesen (V) og Anne Paulin (S). Invitationen er kommet fra Business Region MidtVest, Klimafonden Skive og Thise Mejeri, der alle har aktuelle emner til drøftelse med ministeren.
Vi lægger ud med at fortælle om fremtidens regenerative produktionslandskab og industrielle symbioser. Om hvordan vi kan kombinere udtagning og ekstensivering, som underbygning af Den Grønne Trepart, med fortsat produktion på jorde, der ligger i nærheden af fjorde, søer og vandløb, så både landmænd, miljøet og lokalområdet vinder på det. Det er anden gang på et år, ministeren er forbi, og han spørger derfor også interesseret ind til de seneste resultater i Klimafondens arbejde med at skabe grøn omstilling, der både er klima- og miljømæssigt bæredygtigt såvel som økonomisk rentabel.
"I de seneste to år har vi arbejdet med udvikling af næste generation af industri- og forretningssymbioser, og hvordan de vil kunne bidrage med økosystemtjenester. Særligt har vi arbejdet med, hvordan produktion af græs kan gavne flere værdikæder og vandmiljøet. Den viden vil vi selvfølgelig gerne have ud at leve, så landmændene beslutter sig for at omlægge til græs, raffinaderierne køber græsset af landmanden, og forarbejdningsvirksomhederne - som for eksempel mejerierne - aftager græsproteinet. Men vigtigst af alt, så skal politikerne, herunder ministeren, kende til mulighederne. Kun på den måde kan de beslutte de rigtige rammevilkår, der kan støtte en omlægning, så det bliver både miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt for alle parter," forklarer Anne-Mette S. Langvad, direktør i Klimafonden Skive.
Det bliver god dialog rundt om værdikæden fra landbrug over biogas til raffinering, hvor næste skridt handler om fødevarer og biosolutions. Ved bordet sidder også Klimafondens formandskab ved Stig P. Christensen og Poul J. Pedersen samt Skive Kommunes borgmester Peder Chr. Kirkegaard. Her tales også om, hvordan arbejdet bidrager til Regeringens trepartsaftale, vandmiljøets akutplan, iværksætterstrategi og strategi for grønne jobs, og hvilke udfordringer der opleves i relation til regulering.
For ministeren er det især vigtigt at vise, hvordan vi kan implementere EU-krav og reguleringer i praksis, herunder målene i vandrammedirektivet for 2027, samtidig med at vi kan bidrage med nye grønne løsninger på den europæiske innovationsdagsorden. Med andre ord er fokus på handling og konkrete initiativer, hvilket bliver endnu mere aktuelt i forbindelse med overtagelse af EU-formandskabet i januar 2025.
Efter mødet hos Klimafonden går turen videre til Thise Mejeri til en snak om, at CO2-afgiften rammer økologiske mælkeproducenter og en rundbordssamtale med midtvestjyllands 7 borgmestre om fremtidig arealanvendelse. Så det er alt i alt en dag med fokus på, hvordan fremtidens produktionslandskab skal se ud, og hvilke vilkår det skal organiseres under. Næste skridt i Klimafondens arbejde er blandt meget andet at gennemføre en workshop, der skal bringe partnerne i værdikæden tættere på hinanden.
Borgmester Peder Chr. Kirkegaard, Skive Kommune, Formand i Klimafondens bestyrelse Stig P. Christensen, Fødevare- & Landbrugsminister Jacob Jensen, Direktør i Klimafonden Anne-Mette S. Langvand, Folketingspolitiker Erling Bonnesen (V), Folketingspolitiker Anne Paulin (S) og Næstformand i Klimafondens bestyrelse Poul J. Pedersen.